Clairette de Die tradition
Popis
Výborné šumivé s lehkým alkoholovým opojením, svěží muškátové vůně, chuť polosladká muškátová.Vyrobeno klasickou místní metodou, výborné jako aperitiv, k doplnění různých dezertů nebo jen tak pro radost. Podávejte vychlazené na 4 - 6 stupňů celsia.
Barva (?) | Bílé |
Cukr (?) | sladké |
Typ vína (?) | Šumivé |
Typ vína | šumivé |
Barva | Bílé |
Odrůda | Petit muscat, clairette |
Alkohol | 8 % |
Ročník | n/a |
Archivace | 2 roky |
Objem | 0,75 litru |
Rodinné vinařství v apelacích Clairette de Die a Cremant de Die v obci Saillans u horské řeky Drome, podle které se jmenuje i celý departmán. Založeno roku 1942 a od roku 1997 vedeno Frederickem Raspailem, který studoval enologickou školu v Champagne, kde následně pracoval i jako enolog ve známém domu Bollinger. Celé vinařství pracuje v režimu bio a v podstatě určuje trend v celém regionu, kdy kromě Clairette de Die a Cremant de Die dělá i tichá vína a dokonce ledové víno, což je v této oblasti naprostý unikát. Vinařství je velmi malé, celková roční produkce je 16 000 lahví.