Proč zrovna Dobroty z Provence?

Provence je nádherný kus země na jihu a jihovýchodě Francie, který nabízí neuvěřitelné množství barev, vůní a rozličných chutí, kde se jezdí na dovolenou, odpočívat, za uměním a kulturou a samozřejmě za dobrým jídlem a vínem. Má téměř vysokohorské regiony, delty řek, přímořské oblasti, jsou zde patrné španělské vlivy (oblast Camargue), italské vlivy (azurové pobřeží) a celé to všechno zapadá do jedné velké chuťové nádhery.

Geografická definice Provence je dost složitá, pokaždé jsou její hranice trošku jinde, nicméně obecně se dá říct, že na severu je Provence ohraničená údolím řeky Drome (La Drome Provencal), což je kouzelné místo dosud bez velkého turistického vlivu, zachovávající si tak autentický ráz. Je to domov malého kozího sýra jménem Picodon,  celou škálu jeho chutí můžete ochutnat například na festivalu v městečku Saou, který se výborně hodí ke cremantum z apelace Cremant de Die. Z této malé vinařské apelace u nás najdete nejlepšího zástupce vinařství Jean Claude Raspail, jehož cremanty se vždy zařazují mezi nejlepší v celé Francii! A pokud byste si k sýrům chtěli dát sladké bublinky,stačí ochutnat ze stejné oblasti lahodný Clairette de Die, víno, které je svým nízkým obsahem alkoholu  (cca 8 %) ideální na letní večery, třeba u bazénu :)

domaine-raspail-vigne

V tomto regionu najdete také jeden z černých pokladů Provence, a to olivy. Nejznámější a nejlepší olivy ve Francii pocházejí z okolí městečka Nyons, nejčastěji se jedná o odrůdu Tanche, což jsou černé olivy, které jsou delikátní, ale plnou chutí okouzlují nejen Francouze. Chutnají po oříšcích, dělá se  z nich i perfektní olivový olej AOP NYONS  (nám dodává malá rodinná farma Daniela Pasquiers - Domaine Les Rizannes). Pokud si vezmete kousek čerstvé bagety a namočíte si jej do tohoto oleje, můžete si říct, závidím Francouzům a provensálcům! Ale pozor, i místní ovoce, jako meruňky, broskve, melouny jsou fantastické a určitě nesmí na žádné pořádné letní hostině chybět. Pokud si chcete užít snídani po francouzsku, stačí si ke croissantu vzít máslíčko, marmeládu (taky máme) sednout si na balkón, do zahrady, přivonět si ke kávě…Ech :)

Další černý chuťový poklad je bezesporu lanýž. K lanýži existují dva typy vztahů, buď jej nesnášíte, nebo jako my milujete! Sbírají se téměř po celé Provence od Grignanu až po Luberon, včetně různých variant a jsou považovány za ohromnou delikatesu. Lanýž je houba se zemitou chutí, která je nejlepší s míchanými vajíčky na másle. Můžeme o lanýži psát hodně, ale pokud jej neochutnáte, nebudete vědět o něm nic. Naše lanýžové produkty nám dodává Maison Plantin, který dodává i do Elysejského paláce, sídlící kousek od magické hory Mont Ventoux.

Region Provensálského obra (le Geant de Provence) je nádherný a pro mnohé je to "TA PRAVÁ" Provence. Kopcovitá krajina venkovského charakteru, plná olivovníků, sadů meruněk, levandulových polí a samozřejmě vinic, starobylých usedlostí a nad tím vším tyčící se Mont Ventoux. Vína z této oblasti se začínají prosazovat svou kvalitou a není se čemu divit. Klasické provensálské víno na léto je růžové a od Mont Ventoux jsou skvělá a svěží a naopak, když se chcete po podzimním honu zahřát sklenkou červeného, vína z AOC Ventoux vás víc než uspokojí. Ochutnejte náš Chateau Unang a určitě se přesvědčíte!

000014

Lehce na západ od Mont Ventoux je miniaturní pohoří, dá-li se to tak nazvat, Dentelles de Montmirail a na jeho prosluněném úpatí se dělají špičková červená vína, ať už základní apelace Cotes du Rhone, nebo Cotes du Rhone Villages, či přímo Cru jako je Beaumes de Venise či Gigondas. Vína jsou zde plná, aromatická, slunce je cítit v každém doušku a potěší jak laiky, tak i naprosté profesionály. Mnohdy získávají vysoké hodnocení.

000001

Když někomu u nás řeknete Provence, většinou si hned vybaví Chateauneuf du Pape, městečko malé rozlohou, ale obrovské svým významem. Byla zde založena první AOC (apelace) na víno ve Francii a pouze vína splňující přísná kritéria se mohou honosit názvem Chateaunuef du Pape. Městečko leží v těsné blízkosti řeky Rhony, mezi řádky v nepřeberném množství vinic najdete nejčastěji oblázky nebo písek a když se vydáte z centra procházkou po vinicích k řece, zabere Vám to sotva 40 minut. Tam si můžete sednout, dát si klobásku, sýr, sklenku červeného či bílého a jen tak koukat a poslouchat "zpěv" cikád. Na zříceninu hradu se vyplatí jít v létě nejlépe ráno okolo úsvitu, kdy všechno nejvíce voní a máte svěží a odpočatý nos. Ale nejdůležitější věc, pro kterou jezdí všichni do Chateauneuf du Pape, je samozřejmě víno. Ať už červené, nebo bílé (cca 5 % produkce), vždy jsou excelentní, dosahují světové kvality a často se řadí mezi nejlepší na světě. Můžete je pít s přáteli, archivovat či věnovat někomu jako dárek.

DSC03529

Odpověď na otázku proč právě dobroty z Provence je jednoduchá a zároveň složitá jako ostatně celá Provence. My máme tu radost, že tam jezdíme už téměř deset let a s každým návratem domů jsme si dovezli pár dobrot, abychom si Provence doma mohli připomenout. A později, abychom ji dávali ochutnat našim známým a kamarádům a postupně v nás uzrálo přesvědčení, že to chceme dělat na profesionální úrovni. Se všemi našimi dodavateli máme přátelské a až kamarádské vztahy, vždy pečlivě vybíráme, co Vám nabídneme, tak abyste si Provence mohli užívat i v České republice. Tak pojďte ochutnávat

Vaši

Petr a Antonín

po francouzsky

Pierre et Antoine

 

P&A-logo_zakladni_RGB