Cremant de Die

AOC v srdci řeky DROME

 

cremant_de_die_mapa

Tato apelace vznikla v roce 1993, víno apelace Cremant de Die je pěstováno na povětšinou malých vinicích v malebném údolí řeky Drome, nacházejících se na svazích po obou stranách řeky v nadmořské výšce mez 200 - 700 metry a geograficky je shodne s apelací Clairette de Die. Současná produkce těchto krásných vín je cca 200 000 lahví ročně

Obecně Cremant znamená šumivé víno stejnou metodou jako champagne, nicméně je z jiných regionů než pravé champagne a často i z jiných odrůd, u Cremant de Die jsou povolené 3 odrůdy a to místní Clairette, Aligote a Muscat petit grain (Muškát žlutý). Vína jsou zejména suchá - sladší bývá bratříček Clairette de Die.

Tento kraj má svou velkou speciálnost a to, že je na pomezí ALP a Provence, tzn. léto je hodně horké a suché, v zimě však panují mrazy a bývá i hodně sněhu. Půda je vesměs jílovito-vápencová.

 

Tyto cremanty jsou ve vůni velmi zajímavé, mají dotek zeleného ovoce, jablek, velmi se hodí k mořským plodům, speciálně k mušlím.

Klíčové údaje (2018)

Produkční plocha: 30 hektarů

Produkční oblast: 31 obcí

Počet producentů: 13 24 producentů

Roční produkce: 1 719 hektolitrů

Tržby: 92% na francouzském trhu a 8% na vývoz

V naší nabídce najdete to nejlepší od nejlepší producenta (jak jinak:)) a to je tento výborný ročníkový Cremant, který zraje 2 roky v dubovém sudu.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.